Nieuwe Spaanse import
Er lag haast geen fles meer uit Priorat in ons magazijn, dus hebben we actie ondernomen.
De reis naar Spanje verliep voorspoedig in augustus, de wijnen proefden voortreffelijk en dus kunnen we weer heel wat moois aanbieden.
Bodegas Aixala uit Torroja en hun eigenaars Sussi en Jordi, leerde ik kennen in 2012 op de Megavino wijnbeurs in Brussel.
Aixala is een “traditionele” Priorat wijnmakerij, wat betekent dat ze enkel de autochtone druivenrassen gebruiken. Voor rode wijnen zijn dat garnacha negra en carignan (plaatselijk samso genoemd, en dus niet te verwarren met cinsault!)) en voor wit enkel garnacha blanca en macabeo. Géén internationale inmengingen met cabernet, merlot of syrah, daar doen ze niet aan mee.
Zoals overal in de streek hebben hun wijngaarden de laatste jaren heel erg te lijden van extreme droogte, hetgeen uiteraard leidt tot beperkte oogsten en minder productie. Gelukkig heb ik ter plaatse kunnen vaststellen dat de kwaliteit van de wijnen daar niet onder gebukt gaat en wat nog opmerkelijker is (en je graag zal lezen): er is geen noemenswaardige prijsstijging!
Een kwaliteitsvolle en zeer lekkere Priorat rond de 20€; je zal hem ver moeten gaan zoeken!
Op Mas Sinen uit Poboleda werkt het koppel Conxita en Salvatore op een andere manier. Zij gebruiken wel wat cabernet sauvignon en syrah, wat hun wijnen een modernere touch geeft. Beide domeinen liggen nauwelijks 15 km van elkaar en ze klagen ook heel erg over het gebrek aan water. Nochtans zien hun wijngaarden er heel wat beter uit met mooie compacte en volle trossen. Zie Salvatore vol trots glunderen op de bijgevoegde foto als hij zijn wijngaarden showt! Dat valt hier al bij al dus goed mee.
De wijnen zijn over het algemeen wat krachtiger dan die van Aixala, maar dat ligt zeker ook aan het houtgebruik en de ietwat hogere extractie. Andere visie dus, die resulteert in een hogere prijszetting, maar de eindkwaliteit heeft voldoende finesse en interessante complexiteit in huis om je over de streep te trekken.
Mas Sinen heeft nu, net als Aixala trouwens, twee Vi De Paratge Del Priorat in het gamma.
Dat is een nieuwe classificatie in Spanje die het unieke karakter van het terroir en zijn oorsprong wil benadrukken door de nadruk te leggen op de nog zuiverdere essentie van de wijn en de kenmerken die verband houden met de specifieke orografie, geologie en afgebakend microklimaat waaruit het afkomstig is.
Ook deze wijnen staan op de proeftafel.
We konden trouwens de hand leggen (in feite een uniek geschenk van Salvatore!) op de spiksplinternieuwe kaart van Priorat met aanduiding van alle Vi De Paratge. Zullen we tonen.
Vins Del Tros uit Vilalba Dels Arcs ligt niet in de appellatie Priorat, maar iets meer naar het zuidwesten in Terra Alta.
Toch wel een verhaal apart.
Alhoewel reeds verschillende jaren in het Vin Il Y A gamma, hebben we er nog nooit veel aandacht aan gewijd. De witte wijnen van garnatxa blanca (waarvan eentje met chenin blanc!) waren zo lekker én goedkoop dat ze als het ware vanzelf verkochten. De twee rode (natuur)wijnen zijn opgevoed op amfoor, wat zo’n tiental jaren geleden lang niet zo courant was als nu. Indien interesse; we hebben nog een zeer beperkt aantal van die wijnen; wees snel en kijk voor prijzen op www.vinilya.be
Intussen is er uitbreiding met een tweede project onder de naam Terra 00. De twee nullen staan voor 0 interventie en 0 toevoeging van sulfiet. Het zijn geweldige biodynamische natuurwijnen met een uitzonderlijk fijn smaakprofiel. Het gamma bestaat uit 5 wijnen en er worden maar 3 druiven gebruikt: vernatxa (=garnatxa) blanca, vernatxa (garnatxa) negra en de zeer zeldzame morenillo. Van deze druif zijn slechts 5 hectare beplant in de volledige Terra Alta regio en die zijn in handen van 3 wijnbedrijven. Terra 00/Vins Del Tros is de enige die er een monocépage van maakt. De productie is beperkt tot 400 flessen en Vin Il Y A mocht er één tiende van kopen.
Bij bestellingen van deze wijnen op beide proefdata geven we een extra korting van 5% vanaf een aankoopbedrag van 250€.
Deze korting geldt eveneens bij bestelling via mail/website met deadline op 25/11/24.
Proefdata
zaterdag 23 november: 19u00 – 21u30
zondag 24 november: 11u00 – 15u00
Proefadres zaterdag en zondag
VYNILLA/VIN IL Y A
Sint-Kwintensberg 38
9000 Gent
09 223 71 22
De degustaties zijn gratis! Print alvast de bijgevoegde proeflijst en breng die mee.
Kom je ook?
Bij voorkeur een seintje vooraf en breng gerust geliefde, familie, vrienden, buren of een eenzame (wijnliefhebber) mee.
Noteer ook alvast de data van onze eindejaarsdegustatie waar enkel de feestwijnen op tafel komen (waaronder Coster De L’Alzina 2016 van Aixala en Coster 2017 van Mas Sinen)
Zaterdag 14 en zondag 15 december, ongeveer dezelfde tijdstippen als in november.
Very good https://is.gd/tpjNyL
Good https://lc.cx/xjXBQT