Het is een drukke periode bij Vin Il Y A.

De import uit de Zuidelijke Rhône staat net in het magazijn, volgende week volgen de wijnen uit Beaujolais en omstreken en eind deze maand komen de kisten uit Rioja deze kant uit.

Ik ben eindelijk ook begonnen aan het gigantische werk om de wijn website te actualiseren; dat werd hoog tijd! Neem alvast maar eens een kijkje www.vinilya.be het duurt nog wel even tot alles up to date is, maar er valt te werken met wat er al staat. En de meest recente prijslijst kan je inkijken en/of downloaden.

Maar de proof of the wine is in the drinking natuurlijk!

Ik probeer een evenwichtige degustatie op te zetten met frisse en lichte wijnen tot krachtige en complexe met de nadruk op nieuwe flessen in het gamma of markante jaargangen.

WITTE WIJNEN

Borry van Domaine Saint Amant, een 100% viognier op redelijk grote hoogte, was al een tijdje uitverkocht, dus trappen we hiermee af.

Van hetzelfde domein komt de eerste nieuwigheid en meteen een primeur in ons gamma. Métisse is een “blanc de noir” op basis van grenache noir met toevoeging van viognier. Echt een zomerwijn: fris, fruitig, guitig…

“Le Jas” van Gramiller steekt in een nieuw…heu…kleedje. Deze jaargang 2023 kreeg 0,0 toegevoegde sulfiet, dus een waarachtige natuurwijn, met 9 maanden opvoeding op amfoor.

Het is steeds weer uitkijken naar een nieuw millésime van de Clos De Trias Blanc. Hij zal op de tafel staan.

In het eerder krachtige segment kan je de recente Laurens “Abacus” proeven, naast “L’Armes Blanches” en “Premices” van Roucas Toumba en de Chateauneuf van Jacumin.

ROSE WIJNEN

Die van Gramiller, Pique Basse en Roucas Toumba zijn bekend, maar hier komen de meest recente er aan.

Nieuw is “La Rosée” van Clos De Caveau, een uiterst aromatische wijn op basis van muscat, maar met een saignée van grenache noir. Spreken we hier van een gedeeltelijke rosé de noir?

RODE WIJNEN

Licht, fruitig en beperkt in alcohol, en als het nu eens echt begint te zomeren, mogen deze flessen wat gekoeld uit de frigo. Deze toppers van Gramiller “Fruits Rouges” en “Coeur De Raisin”, “Pour Toi Julia” de 100% cinsault van Laurens en de smaakvolle 100% syrah “Audace” van La Buissonnade.

Hier ook une nouveautée: de cuvée “Elles” van dit laatste domein. Gemaakt door 3 dames, verrassend kruidig en diep van smaak. De perfecte overgang naar steviger werk.

“Grenache 2019” van Gramiller zit terug in ons gamma, daar gaan nogal wat liefhebbers blij mee zijn.

We zetten twee Rasteau’s op tafel: La Buissonnade “Envol” naast die van Pique Basse.

Dezelfde oefening met twee uit Vacqueyras: Clos de Caveau “Carmin Brilliant 2019” en Roucas Toumba “Restanques De Cabasolle”

Ik heb hier twee maal de nadruk gelegd op de jaargang 2019. Niet zó maar, het is immers een uitstekend jaar in deze streken.

Ik kon de hand leggen op een beperkt aantal flessen “Nathalie 2019” van Saint Amant uit Suzette. Laat hem niet aan jou voorbij gaan.

We besluiten met 2 flessen van Clos De Trias, appellatie Ventoux. De recente jaargang “Rouge” is … jawel 2019! Misschien zelfs beter dan de vorige 2016, ik moet ze eens naast mekaar proeven.

De meest unieke fles is opnieuw een 100% grenache, stokken geplant in 1951. Deze “Pied Porcher 2016” kreeg maar liefst 6 jaar opvoeding in demi-muids.

Proefdata:

vrijdag 28 juni: 19u00 – 21u30

zaterdag 29 juni: 19u00 – 21u30

Proefadres vrijdag en zaterdag (bij goed weer in de tuin…)

VYNILLA/VIN IL Y A

Sint-Kwintensberg 38

9000 Gent

09 223 71 22

zondag 30 juni: 10u30 – 15u00

Opgelet, andere locatie!

Societeit ‘Verlorenkost’, Apotheekstraat (evenwijdig met Coupure Links)

Ingang aan de witte garagepoort tegenover n°5.

De degustaties zijn gratis!

voor een actuele prijslijst kijk op www.vinilya.be

Kom je ook?

Bij voorkeur een seintje vooraf en breng gerust geliefde, familie, vrienden, buren of een eenzame (wijnliefhebber) mee

Tot dan,

Bob